Metal direnişinin artçıları İzmir’de yaygınlaşıyor

İzmir’de yer alan metal fabrikalarında bugünlerde hareketlilik gösteriyor. Kocaer'den sonra Gürmak ve Senkromeç'te de işçiler hakları için bugün eylemdeydi.

Metal direnişinin artçıları İzmir’de yaygınlaşıyor

İzmir’de yer alan metal fabrikalarında bugünlerde hareketlilik gösteriyor. Mayıs ayında Bursa merkezli başlayan metal direnişi, pek çok il ve fabrikaya yayılarak geniş bir eylemlilik dalgasına yol açmıştı. Bu eylemlilik dalgasının artçıları metal sektöründe sürmeye devam ederken, İzmir’de farklı fabrikalarda direniş dalgası yükseliyor.

Aliağa’da bulunan Kocaer Haddecilik’te işçiler hakları için 16 gün önce direnişe başlarken, işçiler bugün itibariyle direnişlerini “diğer fabrikalarda devam ettirmek üzere” sona erdirdiklerini belirtti. Kocaer direnişine benzer nedenlerle başlayan Gürmak’ta ise direniş bütün fabrikaya yayıldı. Beş gün önce başlayan ve sendikalaşma faaliyetlerine katılan 4 işçi işten çıkartılması üzerine başlayan direniş, bugün itibariyle tüm fabrikayı etkisi altına aldı.

KOCAER’DEN SONRA SIRA GÜRMAK’TA

Gürmak’ta diğer işçiler de arkadaşları için iş bırakırken,  bugün Gürmak patronu harekte geçerek içerideki direnişi kırmaya çalıştı. Gürmak fabrikasının yetkilileri tüm işçileri işten çıkarttıklarını belirtirken, işçilerle fabrika güvenliği arasında gerilim çıktı. Fabrika yönetimi işçileri polisiye önlemlerle susturmaya çalışırken, Manifesto’nun ulaştığı işçiler “direnişlerine devam edeceklerini” bildirdi.

Gürmak işçileri “sendikal örgütlenme haktır engellenemez” derken, işçilerin ailelerine de baskı yapıldığı öğrenildi. Bu duruma karşın direnişteki işçilerin “tüm güçleriyle direnişte kalacakları” öğrenilen bilgiler arasında.

İzmir’de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Gürmak gibi, Senkromeç’te de işçiler bugün iş bıraktı. İşçiler, maaşlarının eksikli ve geç yatmasından yakınırken, Senkromeç’te daha önce de benzer eylemler gerçekleşmişti. Fabrikada üretimin durduğu öğrenilirken, maaşların yatana kadar iş bırakmanın süreceği işçiler tarafından ifade edildi.

METAL İŞÇİLERİ NEDEN RAHATSIZ?

Metal işçileri arasında Gebze ile birlikte öne çıkan İzmir’de, özellikle Bakırçay-Aliağa havzasında büyük metal fabrikaları bulunuyor. Sarı sendika Türk Metal’in örgütlülüğünün baskın olduğu bölgede, DİSK’e bağlı Birleşik Metal’in de 6 binden fazla üyesi bulunuyor.

Bursa merkezli başlayan direniş sırasında diğer bölgelere göre “daha sessiz” kalan İzmir’de bu durumun kısmi olarak “sendikal çeşitlilikten” kaynaklandığı bilinirken, bu durumun uzun süre böyle devam edemeyeceği ortaya çıkmış oldu. İzmir’de geçtiğimiz yıldan bu yana metal fabrikalarında sınırlı sayıda işçiyi kapsasa da ciddi bir hareketlilik bulunurken, işçilerin özellikle ücret dalgalanmalarından yakındığı biliniyor. İzmir’de metal direnişi sırasında sarı sendika Türk Metal’in bulunduğu İÇD ve Habaş’ta zayıf bir hareketlilik meydana gelmiş, CMS fabrikasında ise işçiler topluca sarı sendikadan istifa etmişti.

İzmir’de metal sektörü dışında aynı zamanda petro-kimya sektöründe de benzer bir hareketlilik bulunurken, Aliağa’da bulunan Kubilay Boya fabrikasında da işçiler sendikal hakları için direnişteydi. Direniş bugün sona ererken, işçilerin hukuki mücadelesi sürüyor.