Kıyamete Bir Milyar Yıl

İthaki Yayınevi’nden çıkan Kıyamete Bir Milyar Yıl adlı kitabı bilimkurgu hayranlarını epey sevindirdi.

Kıyamete Bir Milyar Yıl

Öncesi ve sonrasıyla…

*Kıyamete Bir Milyar Yıl

Uzayda Piknik, Zor Şey Tanrı Olmak, Yokuştaki Salyangoz, İktidar Mahkumları kitaplarından tanıdığımız ünlü Sovyet Bilimkurgu yazarları Arkadi ve Boris Strugatski kardeşlerin, **İthaki Yayınevi’nden çıkan Kıyamete Bir Milyar Yıl adlı kitabı bilimkurgu hayranlarını epey sevindirdi.

Bilimkurgu edebiyatının önemli isimlerinden Arkadi ve Boris kardeşler, Sovyet bilimkurgusunun ilerlemesinde ciddi bir yere sahip.

Bogdanov, Zamyatin, Zamyatin, Strugatski kardeşler ve daha nice Sovyet bilimkurgu yazarının eserleri maalesef ki ülkemize diğerlerine göre daha geç girdi. Ancak son birkaç senedir bilimkurgu edebiyatının eskisine oranla daha fazla okura temas ettiğini belirtmek yanlış olmaz sanırım. Bunda Hollywood bilimkurgu sinemasının etkisi var mıdır bilmiyorum.

Arkady and Boris Strugatsky

Arkadi ve Boris Strugatski

Strugatski kardeşlerin şimdiye kadar ki en çok bilinen romanı Uzayda Piknik’ti. Bu kitabı okuyanlar Kıyamete Bir Milyar Yıl kitabında bazı benzerlikler görecektir. Ancak Kıyamete Bir Milyar Yıl, arka kapağında da belirtildiği gibi, henüz taslak halinde iken birçok ülkede sansüre uğramış. Kitabın arka sayfasında sansüre dair Arkadi Strugatski’nin notlarını göreceksiniz. Ancak sansürün tam olarak ne için gerçekleştiğine dair yeterli veri olmadığı kanısındayım (belki tekrar okumak gerekir).

Eğer kardeşlerin herhangi bir kitabını okumadıysanız bu kitap son sayfalarına kadar sizi merak içinde bırakacaktır. Ancak diğer kitaplarını okumuş olan okurlar kitabın tahmin edilmeyecek bir son ile bitmediğini göreceklerdir. Bunu yazıyor olmam kesinlikle kitabın iyi olmadığına dair bir vurgu ya da meraklıları için “ertelenebilecek” bir kitap olduğu hissiyatını yaratmak için değildir. Bilimkurgu severler için kesinlikle ve kesinlikle kaçırılmayacak bir kitap olduğunu söyleyebilirim.

“Sorun sende değil, kainatta!”

Milyar, okunması görece zor olan bilimkurgu edebiyatında başarılı bir yöntem izlenerek okuyucuyu içine çeken bir kitap olma özelliğini de taşıyor. Hele ki kitabın karakterleri bilim insanları olduğunda birçok soru sorulup cevaplar aranıyor. Zaten kitabın özünde ,“Fantastik olayları fantastik olmayan varsayımlarla nasıl açıklarsın?” sorusunun cevabını arayış var. Bir okuyucu olarak ister istemez kitaba bir dakikalık ara verdiğinizde bu arayışın içinde buluyorsunuz kendinizi.  Bu arayış, bilim insanlarının üretiminin önüne kimlerin, hangi güçlerin geçebileceği ve tehdit oluşturacağıdır. Kitap bu anlamıyla bir milyar yıl sonrasına da gönderme yapıyor:

“Bütün süreçler, Malyanov ve Glukhov’un milyonlarca ve milyonlarca başka insanlarınkiyle birleşen şu çalışmaları, bir milyar yıl sonra kıyamete neden olmasın diye işliyor. Demek istiyorum ki bütün kainatı kapsayan bir kıyamet değil, bugün gözlemlemekte olduğumuzu, bir milyar yıldır mevcut olanı ve Malyanov ve Glukhov’un, bundan hiç kuşku duymaksızın, entropiye hakim olmaya yönelik mikrokozmik girişimleriyle tehdit etmekte oldukları bu kainatı kapsayan bir kıyamet…” (İthaki Yayınevi, Kıyamete Bir Milyar Yıl, Ekim 2015, sf 107)

 

Derin Demir

 

* İthaki Yayınevi, kitaba Bilimkurgu Klasikleri – 2 adlandırmasını yaparak önümüzdeki dönem okumak istediğimiz yazarları iyi bir çeviri ile karşımıza çıkaracak gibi görünüyor. Klasiklerin birinci kitabının da Frank Herbert’in Dune kitabı olduğunu not edelim.

**İthaki Yayınevi, kitabı direkt Rusçadan Türkçeye çevirmiş. Çevirisi iyi yapılmış bir kitap, okuma zevkini arttırıyor. Kıyamete Bir Milyar Yıl bunun için iyi bir örnek olmuş.