Katliam serbest, anmak suç

Eğitim-Sen üyesi eğitim emekçileri Ankara katliamına karşı yapılan greve katıldıkları için "soruşturma" tehditi ile karşı karşıya.

Katliam serbest, anmak suç

Eğitim-Sen üyesi Fadime Kaplan “Cumhurbaşkanına hakaret içeren konuşma yapıldı” şikayeti üzerine, grevin ilk günü ifadesi alınarak açığa alındı.

10 Ekim’de Ankara’da yaşanan katliamın ardından Eğitim-Sen katliamda hayatını kaybedenleri anmak için 12-13 Ekim tarihlerinde grev kararı aldı.Görev yaptığı Mamak’taki Ali Kuşçu İlkokulu’nda Eğitim-Sen’in hazırladığı bildiri okuyan Fadime Kaplan o sırada “yoldan geçmekte olan” bir velinin şikayeti üzerine  Ankara İl Milli Eğitim tarafından görevinden uzaklaştırıldı.

EĞİTİM-SEN: “KARAR HUKUKSUZ”

Uzaklaştırmanın ardından bir açıklama yayınlayan Eğitim-sen açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Tüm dünyanın, öğrencilerimizin, öğretmenlerin, velilerin tanıklık ettiği ve büyük bir öfkeyle lanetlediği bir katliama tanıklık etmişken devletin sorumlu organlarının, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve okul yönetimlerinin yaşadığımız derin üzüntü ve tramvaya yönelik hazırlıklar ve çalışmalar yapması gerekirken, sendikamızın aldığı kararı yerine getiren Fadime Kaplan arkadaşımızı açığa alması kabul edilemez. Eğitim Sen olarak Fadime arkadaşımıza sahip çıkıyor, böylesine büyük bir utanca imza atan, acımızı bile yaşamamıza tahammül edemeyen, içlerinde en küçük bir insanlık kırıntısı olmayan bütün sorumluların hesap vermesini istiyoruz.”

HUKUKSUZLUKLARIN YENİ HALKASI SİİRT’TE

14-15-16 Ekim tarihlerinde iş yerlerinde kokart takma kararının ardından öğretmen ve öğrencilere dönük baskılara bir yenisi eklendi.

Siirt Zübeyde Hanım Lisesi’nde,  yaşanan katliamı protesto etmek için takılan kokartları, polis okulu basarak tek tek öğretmenlerden topladı. Bu arada, okul dışında bulunan öğrenciler de gözaltına alınarak Çocuk Şubesi’ne götürüldü.

KATİL YASIMIZA TAHAMMÜL EDEMEYENLERDİR

Hukuksuzlukların son bulması ve öğretmenlerinin okula geri dönmesi için imza toplayan veliler duruma tepkili. Yaşananlarla ilgili görüştüğümüz bir veli şu sözleri kaydetti:

“Hala yaşadığımız travmanın etkisindeyiz. Yüzün üzerinde yurttaşımızı, öğretmenlerimizi, çocuklarımızı kaybettik. Katillerini arıyorlar ama biz bu katilleri çok önceden tanıyoruz. Halil Serkan Öz öğretmenden, okullarımızı imamhatipleştirerek, zorunlu din derslerini dayatarak çocuklarımızı karanlığa boğanlardan tanıyoruz. Aydınlık geleceğimizi kana bulayanlar hesap verene, karanlığı söküp atana kadar mücadelemiz sürecek.”

SON BİR YIL İÇİNDE YÜZLERCE EĞİTİM EMEKÇİSİ “SORUŞTURULDU”

Bununla birlikte bu durum ilk değil. AKP her eylemlilik dalgasının ardından eğitim emekçilerini susturmak için harekete geçiyor. Özellikle kadrolaşmanın tavan yaptığı eğitim alanında İl Milli Eğitim Müdürleri pek çok kez skandal karara imza atarken, son bir yıl içinde yüzlerce Eğitim-Sen’li eğitim emekçisine soruşturma açıldı.

Soruşturmalar eğitim alanında tepki ile karşılanırken, Eğitim-Sen’in ve diğer eğitim sendikalarının durumu basit tepkiselliklerle geçiştirmesi ise baskının kırılmasını zorlaştırıyor.