Kanserin erken teşhisinde yeni umut

Yeni geliştirilen yöntemle, parmaktan alınan sadece bir damla kanla, kanserin %96 başarı ile erken teşhis edilebileceği bildirildi.

Kanserin erken teşhisinde yeni umut

Yeni geliştirilen bir kan hücresi RNA testi ile, parmaktan alınan sadece bir damla kanla, kanser oluşumunun var olup olmadığı, türü ve yeri konusunda bilgi alınabileceği bildirildi. Bu test tekniği sayesinde, kanser teşhisinin %96 başarı ile sağlanabileceği ifade ediliyor.

Cancer Cell dergisinde yayınlanan makalede, Umeå Universitesi’nde (İsveç) kanser araştırmacısı olarak çalışan Jonas Nilsson’ın görüşlerine yer verilmiş: “Kanserde erken teşhis çok önemli. Bu yüzden, hastalığın teşhisini daha kolay hale getirebilecek bir yöntem araştırıyorduk. İnvazif (vücut içinden parça alma yoluyla) biyopsi yöntemleri yerine, örneğin akciğer kanserinin teşhisi için kan dokusunu analiz ederek başarılı sonuçlar elde ettik. Yaptığımız çalışmayla neredeyse her tür kanser türünü teşhis edebildik, bu da kan yoluyla tetkik yönteminin ileride kanserin erken teşhisi konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösterdi”.

Yapılan araştırmada 283 kan örneği alınmış, 228 kişide herhangi bir tür kanser varlığı tespit edilmiş. Bu 228 kişinin kan örneklerinin RNA profilleri karşılaştırılarak, hastalardaki kanser bulunurluğu %96 olarak tespit edilmiş. 39 hastada, erken düzeyde kanser tespit edilmiş, bu hastalarda diğer yöntemlerle yapılan tetkikte, kanser bulunurluğu %100 olarak görülmüş.

Kaynak: Umeå Universitesi