30 Eylül 1930 - İlk yerli sivil uçak Vecihi XIV

Türkiye mühendislik tarihinin ilginç simalarından olan Vecihi Hürkuş kendi yapımı olan ilk yerli sivil uçak Vecihi XIV’le Göztepe’den Yeşilköy’e uçtu. 1896 doğumlu olan Vecihi Hürkuş pilot olarak 1.Dünya Savaşı’nda ve Kurtuluş Savaşı’nda görevler almış, savaş sonrasında da yeni pilotların eğitilmesiyle ve yerli uçak yapımıyla ilgilenmiştir. Vecihi Hürkuş’un yerli uçak yapımı için yaptığı çalışmalar çeşitli bürokratik... View Article

30 Eylül 1930 - İlk yerli sivil uçak Vecihi XIV

Türkiye mühendislik tarihinin ilginç simalarından olan Vecihi Hürkuş kendi yapımı olan ilk yerli sivil uçak Vecihi XIV’le Göztepe’den Yeşilköy’e uçtu.

1896 doğumlu olan Vecihi Hürkuş pilot olarak 1.Dünya Savaşı’nda ve Kurtuluş Savaşı’nda görevler almış, savaş sonrasında da yeni pilotların eğitilmesiyle ve yerli uçak yapımıyla ilgilenmiştir.

Vecihi Hürkuş’un yerli uçak yapımı için yaptığı çalışmalar çeşitli bürokratik gerekçelerle kesintiye uğrasa da bu çabasından vazgeçmemiştir. Türkiye’nin ilk sivil havacılık okulunu ve ilk sivil havayolunu da kuran Vecihi Hürkuş 16 Temmuz 1969 tarihinde vefat etmiştir.