Erdoğan'a saray dayanmıyor

Ankara’da 1.5 milyar dolara yakın bir maliyetle “Dünyanın en büyük çalışan sarayını” inşa ettiren ve Çankaya Köşkü’nü terk edip, buraya yerleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da da Osmanlı’dan kalma Yıldız Sarayı’na yerleşiyor. Ankara’da bulunduğu zamanlarda, içinde 1150 oda, 65 büyük salon bulunan Beştepe’deki binayı kullanan Erdoğan, İstanbul’da da Yıldız Sarayı’nda çalışacak. Padişahın tahttan indirildiği saray Başbakanlık yaptığı dönemden... View Article

Erdoğan'a saray dayanmıyor

Ankara’da 1.5 milyar dolara yakın bir maliyetle “Dünyanın en büyük çalışan sarayını” inşa ettiren ve Çankaya Köşkü’nü terk edip, buraya yerleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da da Osmanlı’dan kalma Yıldız Sarayı’na yerleşiyor. Ankara’da bulunduğu zamanlarda, içinde 1150 oda, 65 büyük salon bulunan Beştepe’deki binayı kullanan Erdoğan, İstanbul’da da Yıldız Sarayı’nda çalışacak.

Padişahın tahttan indirildiği saray

Başbakanlık yaptığı dönemden bu yana İstanbul’da çok sayıda tarihi yapıyı “çalışma ofisi” adı altında kullanan Erdoğan’ın, yerleşeceği Yıldız Sarayı, Sultan 2. Abdülhamit döneminde Osmanlı’nın yönetim merkeziydi. Abdülhamit’in 1909’da 31 Mart Vakası’ndan sonra tahttan indirilmesi üzerine saray halk tarafından yağmalanmıştı.
Habertürk’ün, Cumhurbaşkanlığı’ndan iyi haber alan yazarı Murat Bardakçı’nın dünkü yazısına göre, Cumhurbaşkanlığı’na devredilecek olan Yıldız Sarayı ismini “Cumhurbaşkanlığı İstanbul Külliyesi” olarak değiştirecek.

Erdoğan, Alman Başbakanı Merkel’i ağırladığı Yıldız Sarayı’ndan önce, İstanbul Boğazı’ndaki Dolmabahçe Sarayı’nı da inceletti. Ancak güvenlik gerekçesiyle Dolmabahçe’nin uygun olmadığı belirtilince, Yıldız Sarayı gündeme geldi. Erdoğan, Gezi Olayları sırasında başbakan olarak Dolmabahçe’nin yanındaki Başbakanlık Ofisi’ni kullanıyordu ancak Gezi gösterileri nedeniyle güvenlik zaafiyeti çıktığı söylenmişti. Çevresi yüksek duvarlarla çevrili Yıldız Sarayı’nın içinde geniş bir bahçe bulunuyor. Bahçenin bir köşesi MİT’in İstanbul ofislerine, bir köşesi askeri tesislere komşu. Girişinde ise, Beşiktaş Emniyet Müdürlüğü var. MİT-polis-asker üçgenindeki Yıldız Sarayı, güvenlik yönünden kabul gördü.

huber köşküHuber Köşkü

Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra İstanbul’da Huber Köşkü’nü kullanmaya başladı. Çalışmalarını buradaki ofisinde yürüten Erdoğan, birçok dünya lideri ile görüşmelerini burada gerçekleştirdi.

Savanora Yatı

savanoraCumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla 2013’ün sonlarında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca kiralandığı işadamı Kahraman Sadıkoğlu’ndan devralındı. Erdoğan’ın Türkiye’de ve yabancı ülkelerde gerçekleştireceği toplantı ve görüşmelerde prestij amaçlı olarak değerlendirilmek üzere restore edilen yata 5 milyon dolar yatırım yapılmıştı.

Vahdettin Köşkü

vahdettin köşküÇengelköy’deki Vahdettin Köşkü’ne ait 50 bin metrekare orman alanı Devlet Konukevi için talan oldu. Soğan başlı kubbesiyle tanınan tarihi Vahdettin Köşkü yapılan restorasyonla bambaşka bir görüntüye bürünürken, Erdoğan’ın çalışma ofisi olarak kullanacağı tarihi köşke 150 milyon lira harcandığı ileri sürülmüştü. Güvenlik gerekçesiyle binanın çevresine 15 metre yükseklikte beton duvar örülürken, yerin 5 kat altına inildiği belirtilmişti.

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi-SarayıErdoğan’ın başbakan olduğu dönemde şehir merkezinden kaçmak amacıyla Üsküdar’da bulunan Beylerbeyi Sarayı’nı mercek altına alarak incelemelerde bulunuldu. Erdoğan daha sonra başta medya sektörünün temsilcileri olmak üzere birçok görüşmesini burada gerçekleştirdi.