El Nusra, Alevi katliamı ve Rusya’da terör saldırıları için çağrı yaptı

The Guardian’ın haberine göre, El Kaide’nin en büyük grubu olan El Nusra Cephesi Moskova’nın Suriye’deki Esad yanlısı müdahalesine karşı Rusya’da terör saldırıları düzenlenmesi, Alevi köylerine yönelik saldırıların arttırılması ve Beşar Esad ile Hizbullah lideri Hassan Nasrallah’ın başlarına ödül konması için çağrı yaptı. Örgütün lideri Abu Mohammed al-Jolani’nin çağrısındaki ifadeler 4 yıllık savaşta örgütün yeni bir... View Article

El Nusra, Alevi katliamı ve Rusya’da terör saldırıları için çağrı yaptı

The Guardian’ın haberine göre, El Kaide’nin en büyük grubu olan El Nusra Cephesi Moskova’nın Suriye’deki Esad yanlısı müdahalesine karşı Rusya’da terör saldırıları düzenlenmesi, Alevi köylerine yönelik saldırıların arttırılması ve Beşar Esad ile Hizbullah lideri Hassan Nasrallah’ın başlarına ödül konması için çağrı yaptı.

Örgütün lideri Abu Mohammed al-Jolani’nin çağrısındaki ifadeler 4 yıllık savaşta örgütün yeni bir yükselişe geçtiğinin işaretlerini de veriyor.

Jolani’nin “Savaşı ve Lazkiye’deki Alevi yerleşimlerine saldırıyı büyütmeliyiz. Bütün grupları, hergün yüzlerce füzeyle Alevi köylerini vurmaya çağırıyorum, tıpkı onların Sünni yerleşimlerine yaptığı gibi.” sözlerinin yer aldığı konuşması, Özgür Suriye Ordusu’na(ÖSO) bağlı gruplara,son iki yılda olmadığı kadar tanksavar füze ile ABD kaynaklıve Suudi Arabistan ile Körfez ülkeleri tarafından sağlanan teçhizatın arttığı ve Rusya’nın savaşa girdiği dönemde olması dikkat çekici.

Habere göre, silahlı gruplardan Suqour al-Ghab’ın lideri Tuğgeneral Ayad da “ÖSO’nun karada faal güce sahip olduğunu Rusya’ya, Suriye rejimine ve arkadaşlarımıza kanıtladık. Bombalanmamıza rağmen rejimi, onlara çok pahalıya patlayan bir oyunun içine çekmeyi başardık.” diyor.

Söz konusu silahlı örgütler tankları ve diğer ağır silahlı araçlara karşı yüksek imha gücü olan Tow füzelerinin tamamının kendi kontrollerinde olmasını istemesine rağmen, ABDyetkililerinin ifadesine göre, gönderilen 700 füzeden sadece 2 tanesi El Nusra veya diğer örgütlerin eline geçebildi. 5 milyon dolara malolan Eğit-Donat Programı, Türkiye’den Suriye’ye gönderilen eğitilmiş militanların silahlarını teslim etmesiyle sonlandırılmıştı.

IŞİD’e karşı hava operasyonu yürüten ABD liderliğindeki koalisyon güçleri Moskova’yı, saldırılarını diğer İslamcı gruplara da yönlendirmesi nedeniyle suçlamıştı.

ABD tarafından Riyad’a satılan ve söz konusu gruplara iletilen teçhizatın miktarındaki artış, Soğuk Savaş tarafları arasındaki mücadelenin hortlamasına ve Rus saldırılarına bir karşı hamle olarak görülüyor.

Suriye devletinin stratejik merkezine ve kuzeye doğru, Idlib’e yakın bölgelerdeiki haftadırsüren kara savaşı, son iki yıla oranla büyük ölçüde yoğunlaşmış durumda.

Pazartesi günü ABD, Suriye’nin kuzey doğusunda bulunan YPG milislerine havadan 50 tonluk silah ve cephane bıraktı. YPG’nin cihatçılara karşı karada en etkili güç olduğunu iddia eden haber, Uluslararası Af Örgütü’nün YPG’yi,ele geçirdiği Türkiye sınırına yakın bölgelerde Arap ve Türkmenlere yönelik etnik temizlik kampanyası yürütmekle suçladığını belirtiliyor.

Beyrut’taki Hizbullah yetkilileri Rusya’nın güçlü rolünün, özellikle Lazkiye veHama’yla birlikte, orta Suriye’nin güvence altına alınmasını sağladığını, bunun da rejimin geleceği açısından önemli olduğunu ve siyasi çözüme giden yolu açtığını ifade etti.

Rejim karşıtı gruplar ise Moskova’nın hamlelerinin savaşı uzatacağını, bazı grupları İslamcı ve cihatçı çetelere yönlendireceğini, bu durumun Sovyetler Birliği’nin Afganistan’daki ve ABD’nin Irak’takidurumuna benzer bir çıkmazaneden olacağını söylüyor.

Rus yetkililer, Washington’un, ABD destekli rejim karşıtı grupların yerleşimlerine dair bilgi taleplerine cevap vermediğini söyledi. ABD’li yetkililer ise bu iddiayı, söz konusu grupların yerini söyledikleri takdirde bu yerleşimlerin hedef alınacağını ve Moskova’yla müttefik görüntüsü vermek istemediklerini söyleyerek doğrulamış oldular.

http://www.theguardian.com/world/2015/oct/13/syria-al-qaida-group-jabhat-al-nusra-terror-attacks-russia?CMP=twt_gu