Dronlar köprü inşa etti!

Dron teknolojisi, yani uzaktan kumanda ya da yapay zeka ile kendi kendini kontrol edebilen uçan robot teknolojisi, yeni bir eşik atladı. Daha önce uçarak birbirleriyle yarışan, takım dizilişi ile uçabilen, hatta silah olarak kullanılabilen dronları görmüştük. Yeni bir proje, uçan robotçukların kullanım alanını bir adım ileriye götürüyor ve birden fazla robotun eşzamanlı olarak uçarak, bir... View Article

Dronlar köprü inşa etti!

Dron teknolojisi, yani uzaktan kumanda ya da yapay zeka ile kendi kendini kontrol edebilen uçan robot teknolojisi, yeni bir eşik atladı.

Daha önce uçarak birbirleriyle yarışan, takım dizilişi ile uçabilen, hatta silah olarak kullanılabilen dronları görmüştük. Yeni bir proje, uçan robotçukların kullanım alanını bir adım ileriye götürüyor ve birden fazla robotun eşzamanlı olarak uçarak, bir köprü inşa etmesini sağlıyor! “Havasal İnşa” adını verdikleri projeyi tanıtan Zürih merkezli Institute for Dynamic Systems and Control ile Gramazio Kohler Research, hedeflerini “robotik havasal inşa amacıyla yöntem ve tekniklerin araştırılması ve geliştirilmesi” olarak tanımladı.

Aşağıdaki videoda da görebileceğiniz gibi, sonuç muhteşem! Dört pervaneli dronlar, üzerinden bir insanın rahatlıkla ilerleyebileceği, 7.4 metrelik gerçek bir köprü kuruyor.

Daha da etkileyici olan, dronların bu inşaatı otonom olarak yani kendi yapay zekaları ile gerçekleştirebilmiş olması. Doğru uçuş rotasını anlık olarak hesaplayan bir bilgisayar algoritması vasıtasıyla, robotlar aldıkları rota sinyallerini işliyor ve inşaatı herhangi bir dış müdahale olmadan, kendileri tamamlıyorlar.

Dron teknolojisi şu anda yoğun olarak askeri amaçlı kullanılıyor olsa da, fotoğrafçılık, film çekimi, reklamcılık gibi alanlarda da yoğun olarak kullanılıyor. Yakın gelecekte, dronların daha karmaşık faaliyetler için, insanın erişemeyeceği yükseklik ve koşullarda inşa görevleri alması hayal olmayacak.

Kaynak: Mashable