Demirtaş: “Koalisyon Türkiye’ye iyi gelecek”

Selahattin Demirtaş, artık Türkiye’nin ana siyasi akımlarından biri olduklarını ve ülkeyi yönetmeye açık olduklarını söyledi.

Demirtaş: “Koalisyon Türkiye’ye iyi gelecek”

1 Kasım genel seçimi için yürüttüğü kampanya çerçevesinde Türkiyeli seçmenlere seslenmek üzere Londra’ya gelen Selahattin Demirtaş, BBC binasında BBC Türkçe Servisi’nin sorularını yanıtladı.

1 Kasım seçimlerinde çok büyük bir değişikliğin olmayacağını öngördüklerini ifade eden Demirtaş, artık Türkiye’nin ana siyasi akımlarından biri olduklarını, Türkiye bir arada yaşamak istiyorsa, kendilerini dışlayarak, kendilerine oy verenlere küfür ederek, hakaret ederek, ötekileştirerek bir arada yaşayamayacağını vurguladı. Demirtaş, 2 Kasım’dan itibaren herkesin, Cumhurbaşkanı’nın da, oluşacak yeni koalisyon da bu gerçekleri kabul etmek zorunda kalacağını da sözlerine ekledi.

Türkiye’nin seçimlerden sonra nasıl normalleşeceğine ilişkin soruya ise “Biz koalisyonun Türkiye’ye iyi geleceğini düşünüyoruz” cevabını veren Demirtaş, 7 Haziran seçimleri öncesindeki açıklamalarına benzer olarak, “Biz her şeye açığız. Bize bir adım yaklaşana biz on adım yaklaşmaya hazırız. 2 Kasım’dan itibaren Türkiye’nin sorunlarını çözmek için diğer bütün partilerle diyaloğa açık olacağız, ülkeyi yönetmeye açık olacağız. Zannedersem zaten bir koalisyon seçeneği şu veya bu şekilde çıkacak, ülkeyi yönetecek.” şeklinde konuştu.

Ankara Katliamı’nın sorumluluğu devlet ve hükümette

Ankara Katliamı’na ilişkin sorulara “Hem Suruç, hem Diyarbakır hem de Ankara saldırılarının tamamında devlet içinden bir işbirliği söz konusu.” karşılığını veren Demirtaş ortaya çıkan bilgilerin kendisinin ne kadar haklı olduğunu gösterdiğini vurgulayarak sorumluluğun devlette ve hükümette olduğunu söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı, hükümetin eleştirilere verdiği cevaba ilişkin soruyu “Hiçbir zaman tek başına ‘IŞİD bunu yapmıştır ve kınıyoruz’ cümlesini hükümetten duymuş değiliz. IŞİD’le birlikte en az 4-5 örgütü birlikte saydıktan sonra hepsi bizim için aynıdır diyebiliyorlar. IŞİD’i bir kokteyl içerisinde ancak eleştirebiliyorlar. Dolayısıyla biz hükümetten bir beklenti içinde değiliz. Anlayış olarak da IŞİD’e ters bir anlayışa sahip olduğunu düşünmüyorum AKP’nin.” diye cevapladı.

‘Hiç kimse sırtımızı PKK’ye dayıyoruz demedi’

PKK’nin kamuoyunun barış isteyenlerin talepleri, baskıları, istekleri sonucunda ateşkes ilan ettiğini ifade eden Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ’ın yaptığı iddia edilen ve çok tartışılan “Sırtımızı PKK’ye, PYD’ye dayıyoruz” açıklaması hakkında soruya ise “Eş başkanımız ‘Sırtımızı, YPG’ye ve orada direnen güçlere dayıyoruz’ demiştir. Biz IŞİD’in değil, oradaki YPG’nin ve diğer güçlerin yanındayız. “Biz sırtımızı PKK’ye dayıyoruz” diye bir cümle asla yoktur. Eş başkanımız “Biz sırtımızı PKK’ye dayıyoruz” diye bir açıklama asla yapmadı. Bunun düzeltilmesi lazım.” dedi.

‘Yeni bir çözüm süreci başlamalı’

Geçmişte yapılan hatalardan ders çıkarmak gerektiğini söyleyen HDP lideri, “Daha şeffaf bir süreç olmalıydı, kamuoyu olanı biteni daha iyi bilmeliydi, duymalıydı, gizli kapaklı işler çeviriliyormuş gibi bir hissiyat oluşmamalıydı. Dolayısıyla yeniden başlayacaksa, şeffaf olmalı. Konuşulan şeyler kamuoyu tarafından, parlamento tarafından bilinmeli. İkincisi parlamento daha aktif rol oynamalı.” diye konuştu.