CHP'de 'Gezi' pişmanlığı mı?

CHP'de oyların Cumhuriyet Mitingleri, Gezi süreci ve 17/25 Aralık soruşturması nedeniyle düştüğü görüşüne itiraz çıkmaması bir 'Gezi pişmanlığı' mı yaşanıyor sorusunu akla getirdi.

CHP'de 'Gezi' pişmanlığı mı?

1 Kasım seçimlerinin ardından CHP içerisinde başarısızlığın nedenleri tartışılmaya devam ediyor. CHP’nin merkez kurullarında yapılan değerlendirmelerde en dikkat çeken çıkışın, CHP’nin oylarının Cumhuriyet Mitingleri, Gezi süreci ve 17/25 Aralık soruşturması nedeniyle düştüğünün ifade edilmesi olduğu ortaya çıktı. Bu değerlendirmeyi yapan MYK üyesinin, her üç olayın da AKP seçmenini, partileri etrafında konsolide ettiğini anlattığı belirtiliyor.

Ortaya çıkan bilgilere göre bir parti kurmayı, 2007’de yaşanan Cumhuriyet mitingleri ile 2013’teki Gezi süreci ile aynı yılın sonunda yaşanan 17/25 Aralık soruşturmasının partinin oylarının sabit kalmasında etkili olduğu değerlendirmesini iletti. Aynı kurmayın, “Bu olaylar nedeniyle hükümet partisine oy veren seçmen, kendi partisine daha sıkı bağlandı ve bu üç olay seçmen geçişkenliğini azalttı” değerlendirmesinde bulunduğu belirtti.

Toplantıda bu değerlendirmeye destek çıkmasa da kimsenin de itiraz etmediği konuşuluyor.

CHP’nin yıllardır üstlendiği sol arayışların düzen içinde tutulması rolü düşünüldüğünde bu değerlendirmenin arkasının gelmeyeceği ve partinin resmi değerlendirmesi olmayacağı açık. Ancak kimsenin bu görüşe itiraz etmemesi de esasında CHP’nin üstlendiği rolün dışına çıkmayacağına bir delil daha teşkil ediyor.