Cam işçisi ayağa kalktı: Şişecam gerçekleri neler?

Mersin'de cam işçileri işten çıkartılmaya karşı ayağa kalktı.

Cam işçisi ayağa kalktı: Şişecam gerçekleri neler?

Mersin’de Şişecam fabrikasında çalışmakta olan 200 işçinin işten çıkartılacağı haberi üzerine işçiler harekete geçti. Bünyesinde 12 fabrikası bulunan ve Dünya’nın en büyük 3. cam üreticisi konumunda bulunan Şişecam’ın ekonomik olarak bunalım yaşadığını iddia ederek Mersin’de bulunan fırını kapatmak istedi. Fırının kapatılmasıyla birlikte 200 işçinin işten çıkartılacağı haberi işçiler arasında yayıldı.

Bu haberin yayılması üzerine hızla bir araya gelen işçiler Cuma günü fabrika içinde bir yürüyüş gerçekleştirdi. Fabrika yönetimini ve sendikanın genel merkezinin tutumunu protesto eden işçiler, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Ölmek var dönmek yok” sloganları ile yürüdü.

İşçilerin yanıtı direniş olur

Özellikle işyerinde örgütlü Türk-İş’e bağlı Kristal İş sendikasının Genel Merkezi’ni suçlayan işçiler, fabrikanın “muhalif” ve “mücadeleci” işçilerden oluşmasının hem firma, hem de sendika genel merkezi için bir tehdit olduğunu düşünüyorlar.

Mersin bölgesinde Anadolu Cam’da 125 işçinin ve Paşabahçe’de 58 işçinin çıkartılacağı bildirimi alan yüzlerce cam işçisi bir araya gelirken, yürüyüşte konuşan Kristal-İş Mersin Şube Başkanı Ahmet Ergev, işten çıkartma kararına karşı işçilerin yanıtının “direniş” olacağını bildirdi. İşçilerin yürüyüşte coşkulu oluğu gözlemlenirken, alınan karara karşı öfkeli bir tutum içinde oldukları görüldü.

Eylemin ardından konuşan pek çok cam işçisi fabrikayı kendilerinin var ettiğini ve bugün Şişecam’ın 3. büyük üretici konumda bulunmasının kendilerinin emeğiyle gerçekleştiğini ifade etti. Cam işçileri, bu durumda işten çıkartılmalarının Şişecam için “intihar” olduğunu ifade ettiler.

Şişecam bu yıl yüzde 50’ye yakın büyüdü

Ekonomik kriz yaşadığını ve pazar kaybettiğini iddia eden Şişecam yönetimi, kendi yaptığı açıklamalarda “kâr rekoru” kırdığını iddia ediyor. Şişecam’ın kendi açıkladığı finansal raporlara göre şirket 2015 yılının ilk çeyreğinde 162 milyon lira net kâr elde etti. Ayrıca şirketin ilk çeyrekte net satışı ise 1,6 milyar lirayı geçti.

İkinci çeyrekte büyümesini daha da katlayan Şişecam net kârını yüzde 67’lik artışla 228,6 milyon liraya çıkarttı. Şişecam bu yıl 421 milyon liralık toplam net kâr elde ederken, şirketin 2014 yılındaki net kârı 294 milyon liraydı. Şirketin net kârları bir önceki yıla göre yüzde 50 civarında büyürken, şirket iki yıl içinde 1,2 milyar lirayı aşan yatırım yaptı.

Firmanın Mersin’deki adımının ortalama ücretleri düşürmek ve işçilerin kazanılmış haklarını budamak için attığı görüşü işçiler arasında hakim konumda.