Bugün 'Dünya Çocuk Hakları Günü'

Dünya Çocuk Hakları gününde, çocuklar sokakta, karakolda, işyerlerinde...

Bugün 'Dünya Çocuk Hakları Günü'

Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. 1925 yılında Cenevre’de yapılan Çocukların Refahı için Dünya Konferansı’nda ilan edilen bu gün sonrasında, 1989’da, Birleşmiş Milletler’in Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul etmesiyle tüm dünyada kutlanır hale gelmişti. Somali ve ABD dışında tüm ülkelerin onayladığı Sözleşme, çocukların barınma, sağlık hizmetleri ve gıda gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamak amacını taşıyor.

Bugün çocuklar sokakta, karakolda, işyerlerinde…

Türkiye her geçen gün çocuk haklarında daha da geriye gitmekte. İnsan hayatının ayaklar altına alındığı bir düzende çocuklar daha fazla acı çekiyor, ölüyor, öldürülüyor. TÜİK verilerine göre 22 milyon çocuktan 1 milyonu işçilik yaparken, 10 milyon yoksul çocuğun 3 milyonu ise açlık sınırında çalışıyor. Mülteci çadırlarında yaşamaya çalışan çocukların kaç tanesinin gözlerini yaşama kapattığını bilmiyoruz bile.

Yine TÜİK verilerine göre, 2012 yılında toplam 245 bin çocuk karakollara düşerken, 2013 yılında 274 bin çocuk karakolluk oldu.

AKP iktidarı, topluma çocuk ölümlerini, çocuk işçiliğini, çocukların karakolluk olmasını normal bir durum gibi göstermeye çalışıyor. Bu normalleştirme her ‘gelişen’ ülkenin sorunları olur minvalinde gerçekleşiyor. Oysa ki Emine Erdoğan’ın Somali ziyaretinde çocuklardan iğrenmesi görüntüsü hala hafızalarda. Emperyalizmin, patronların ve gericiliğin pençesinde milyonlarca çoçuğun hayatı hiçe sayılıyor.