Börekten sorumlu bakan yanlış biliyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, bakanlığa getirildiğinde en çok tartışılan isimlerden olmuştu. İlk türbanlı bakan olması, bakan olmadan önce sosyal medyadaki paylaşımları, TÜRGEV’de aktif olarak çalışması ve tabii ki “Eğer bir Müslüman kadın börek yapmasını bilmiyorsa o aile dağılmaya mahkumdur” söylemi ile gündemdeki yerini korumayı bildi. Alışılageldiği üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı her seçimden... View Article

Börekten sorumlu bakan yanlış biliyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, bakanlığa getirildiğinde en çok tartışılan isimlerden olmuştu. İlk türbanlı bakan olması, bakan olmadan önce sosyal medyadaki paylaşımları, TÜRGEV’de aktif olarak çalışması ve tabii ki “Eğer bir Müslüman kadın börek yapmasını bilmiyorsa o aile dağılmaya mahkumdur” söylemi ile gündemdeki yerini korumayı bildi.

Alışılageldiği üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı her seçimden önce kadın istihdamı konusunda bazı “hatırlatmalar” yapar. Yalnız yıllardır yapılan bu hatırlatmalarda kullanılan veriler bir türlü gerçekle uyuşmamaktadır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, Eskişehir’de kadın girişimciler ve sivil toplum kuruluşlarında görev alan kadınlar ile bir araya gelmiş. Kadınların iş hayatında istihdam edilmeleri için birçok projeyi hayata geçirdiklerine ve finansman kaynak yaratmak için de adım attıklarına vurgu yapan Gürcan, “Yakın dönemde yapılan araştırmalara göre kadın iş gücüne katılım oranı yüzde 32’ye istihdam oranı ise yüzde 28’e yükselmiştir. 2004 yılına baktığımızda bu zamana kadar iş gücüne katılım ve istihdamda göz ardı edilemeyecek bir artışın olduğunu görmekteyiz. 2013 yılı Temmuz ayı itibari ile bakıldığında bu oranın yüzde 46’ya yükseldiğini görmekteyiz. Yüksek Öğretim mezun kadınların iş gücüne katılım oranı 2006 yılında yüzde 69 iken 2013 yılı Temmuz ayı itibari ile yüzde 72 olmuştur. Bugüne kadar kadın istihdamının arttırılması için birçok çalışmayı hayata geçirdik. 2003 yılında yürürlüğe giren yeni iş kanunu ile işveren ve işçi ilişkisinde cinsiyet dâhil hiçbir nedenle temel insan hakları bakımından ayrım yapılamayacağı hükme bağlandı. 2007 yılında Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklik hane içinde kadınlar tarafından yapılan ürünlerin düzenlenen panayır, festival ile kamu ve kuruluşlarınca belirlenen yerlerde geçici olarak satılması sonucunda kadınların elde ettiği gelirler vergiden muaf tutuldu. 18 yaşından itibaren çalışmaya başlamaları halinde 12 ile 54 ay arasında değişen sürelerle sigorta primlerinin işsizlik fonundan karşılanacağına dair hususlar yeniden düzenlendi. Bu teşvikten 150 bin üzerinde kadın yararlandı.” açıklamaları yaptı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) tarafından hazırlanan ve kadınların çalışma hayatındaki konumunu içeren Kadın İstihdamı ve Güvencesizlik Raporu, TÜİK’in açıkladığı Hane Halkı İş Gücü Anketi Ekim 2013 sonuçları göz önünde bulundurularak kadın istihdamındaki gelişmelere, kadınların çalışma hayatındaki yerine dair verilerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan’ın anlattığı gibi olmadığını gösteriyor.

Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranları

                        Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranları

Kısaca rapor sonuçlarına göre, Ekim 2013’de kadınların iş gücüne katılım oranları yüzde 30,7 iken, 2012 verilerine göre yüzde 0,1 oranında düştüğü görülmektedir. Türkiye genelinde kadınların iş gücüne katılım oranları ise 1988 yılında yüzde 34,3 iken, 2004’te yüzde 24, 2012’de ise yüzde 29,5 olmuştur. Kent dağılımına bakıldığında kadınların iş gücüne katılımı yüzde 27,8 oranı ile genel ortalamanın altındadır.  İstihdam edilen kadınların oranı, iş gücüne katılan kadınların oranına göre azalmıştır; iş talep eden kadınlara istihdam sağlanamamıştır. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise kadınlar için yüzde 23, kayıt dışı çalışan kadınların toplam çalışan kadınlara oranı ise yüzde 52.