Bizim için hala sadece Avrasya Maratonu

Bugün, AKP'nin piyasacılığa kurban ettiği Avrasya Maratonu'nun 37.'si koşuluyor.

Bizim için hala sadece Avrasya Maratonu

Her ne kadar Türkiye’de basın trafiğe kapatılan yollar haberi olarak duyursa da bugün İstanbul Avrasya Maratonu’nun 37.’si koşuluyor.

İstanbul Avrasya Maratonu, Asya’dan başlayıp Avrupa’da biten ve böylece tek parkurda iki kıtanın geçildiği dünyanın tek kıtalararası maratonu. Bu yılki parkur, Boğaziçi Köprüsü’nden başlayarak, Yıldız, Beşiktaş, Dolmabahçe, Karaköy üzerinden Eyüp dönüşüne, oradan Balat, Unkapanı, Aksaray üzerinden Sahil Yolu boyunca Zeytinburnu’ndan Bakırköy dönüşüne uzanıp Gülhane Parkı’ndan Sultanahmet Meydanı’nda son buluyor.

Parkur

Piyasaya açılan maraton ismini kaybetti

1979 yılından itibaren düzenlenen İstanbul Avrasya Maratonu 2008 yılında “Gümüş Kategori”ye girerken 2011 yılında AKP, maratonu “Altın Kategori”ye yükseltmek için girişimlerde bulunmaya başladı. Bu girişimler kapsamında 2012 yılında maratona sponsor bulunurken maratonun adı da sponsorun adıyla anılmaya başlandı. 2013 yılında ise bu kez Avrasya sözcüğü maratonun isminden çıkartıldı.

Böylece, dünyanın en özgün içerikli koşularından biri AKP elinde piyasacılığa teslim edilmiş oldu.

1979'da yapılan "Asya-Avrupa Koşusu"ndan bir kare

1979’da yapılan “Asya-Avrupa Koşusu”ndan bir kare

Oysa 1979’a kadar sadece bir düşünceden ibaret olan maraton, o yıl İstanbul’u ziyaret eden bir grup Alman amatör atletizm severin konuyu gündeme getirmesiyle, hazırlık aşamasından sonra nihayet böyle bir etkinliğin düzenlenebileceğine karar verilerek başlamıştı. 1979 yılında büyük zorluklar ile yola çıkılarak start alan o dönemki ismiyle “Asya-Avrupa Koşusu” bir avuç insanın katılımı ve atletizme gönül verenlerin gayretleri ile gerçekleşebilmişti.