"Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı"

Avukat Sedat Vural milli takıma verilen 500 bin Avro'nun anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesi ile Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı.

A Milli Futbol Takımı’nın İzlanda’yı 1-0 yenerek Fransa’da yapılacak olan 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine gitmeye hak kazandığı maçın ardından, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’in futbolcular ve teknik heyete taahhüt ettiği 350 bin avro ek prime, Ankara Barosu avukatlarından Sedat Vural tarafından itiraz geldi.Avukat Sedat Vural milli takıma verilen 500 bin Avro’nun anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesi ile Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Vural mahkemeye verdiği dilekçede uluslararası bir başarının göstergeleri olan, şampiyonada dereceye girme durumu söz konusu olmadığını vurguladı.Kamu kurumu niteliğinde olan Türkiye Futbol Federasyonu’nun bütçe kaynakları kamusal nitelikte olduğunu kaydeden Vural, bu kaynakların keyfi kararlar ile değil kamu yarar ve disiplinine uygun olarak kullanılabileceğini ve yönetilebileceğini kaydetti.

Avukat Sedat Vural’ın dilekçesinde şu ifadeler yer aldı : “Uluslararası spor karşılaşmalarındaki başarılar için devlet ‘ödül yönetmeliği’ yayımlamış; ilk 3 dereceye giren sporculara verilecek en fazla ödül miktarını bu yönetmelikte belirlemiştir. Şampiyon olunması halinde her futbolcuya 125 cumhuriyet altın bedelinin ödül olarak belirlendiği yönetmelik hükümlerine aykırı şekilde keyfi olarak 500 bin Euro ödenmesi; bu parayı ödeyenin de ve alanın da kişisel hukuki ve cezai sorumluluk ve yaptırımını gerektirir.Anayasanın 10. maddesine göre yasa önünde eşitlik ilkesi gereği olarak yasaların uygulanmasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrılığı gözetilmesi ve bu nedenlerle eşitsizliğe yol açılması Anayasa katında geçerli görülemez. Bu mutlak yasak, birbirinin aynı durumunda olanlara ayrı kuralların uygulanmasını ve ayrıcalıklı kişi ve toplulukların yaratılmasını engellemektedir. Aynı durumda olanlar için farklı düzenleme, eşitliğe aykırılık oluşturur.
Eşitlik ilkesi ortada ‘haklı bir neden’ bulunmadıkça, hiçbir kişiye, aileye, zümreye ya da sınıfa ayrıcalık tanınmasına mutlak engeldir. Kamu hizmetinde eşit davranış, eşit yararlanma temel niteliktir. “Haklı bir neden” bulunmadıkça, hiçbir kişiye, aileye, zümreye ya da sınıfa ayrıcalık tanınmasına mutlak engeldir. ‘Haklı bir nedene’ dayanmayan bu karar ile Uluslararası karşılaşmalarda aynı ay yıldız forması altında Ülkemizi temsil eden sporcuların farklı uygulamaya tabi tutulmaları Anayasanın yasa önünde eşitlik ilkesi ile AİHS’in 14. maddesindeki ayrımcılık ilkesine açıkça aykırıdır.