AKP’nin işçiye bakış açısı: İşçiye pankart eziyeti

Erzurum'da DSİ'nin açılışında iki buçuk saat boyunca işçilere gergin pankart taşıttılar.

AKP’nin işçiye bakış açısı: İşçiye pankart eziyeti

Erzurum’da gerçekleşen bir törende AKP’nin işçilere 2,5 saat boyunca pankart taşıtması ve ayakta dikmesi tartışma konusu oldu. Erzurum’da Devlet Su İşleri (DSİ)’nin 185 milyon liraya mal olucak 33 tesisin açılış töreni sırasında işçilere çeşitli pankartlar taşıtılırken, taşıma işi işçiler için eziyete dönüştü.

Erzurum’da bulunan Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde 19 Ekim’de yapılan açılışa Eski Sağlık Bakanı ve AKP Erzurum Milletvekili adayı Recep Akdağ, AKP Erzurum adayı Milletvekili Mustafa Ilıcalı, AKP’li Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu ve Vali Yardımcısı katılırken, üst düzey bürokratlarda açılışta hazır bulundu.

ÖZELLİKLE SÖZLEŞMELİ İŞÇİLER SEÇİLMİŞ

Törende salonun arka kısmında bulunan sözleşmeli işçilere “Su bize, DSİ suya hayat veriyor”, Sular boşa akmayacak, su milletin olacak” gibi pankartlar zorla taşıtıldı. Törende pankart taşıyan sözleşmeli işçilerin ayakta tutulduğu da gözlemlenirken, işçilerin pankartları taşımakta zorlandığı gözlemlendi. Pankartları gergin bir biçimde tutmaları emredilen işçiler, 2,5 saat boyunca bu biçimde tutularak eziyete uğradılar.

Objektiflere yansıyan durum sosyal medyada tepki çekti. Pek çok sosyal medya kullanıcısı durumu AKP’nin işçiye bakış açısı olarak yorumlarken, bazı sosyal medya kullanıcıları durumu “boyalı bank nöbeti” olarak yorumladığı gözlemlendi.

EN ÇARPICI ÖRNEK ANKARA’DA

Kamu kaynaklarının AKP’li siyasetçiler ve yöneticiler için fütursuzca kullanıldığı iyi bilinirken, özellikle açılışlara kamu kurumlarında çalışan memur ve sözleşmeli işçilerin zorla getirildiği daha önceki seçimlerden biliniyor. Özellikle geçen seçim döneminde pek çok noktada kamu kurumlarında çalışan sözleşmeli işçilerin “genelgelerle” seçim mitingine taşındığı ortaya çıkarken, en çarpıcı örnek Ankara’da yaşanmıştı. Ankara’da Özel Halk Otobüsü şöförlerinin mitinglere katılması “zorunlu” kılınmıştı.

AKP’nin tören eziyetleri de işçilerle sınırlı değil. Pek çok örnekte anaokulu ve ilkokul öğrencilerinin törenlerde zorla soğukta bekletildiği pek çok örnek bulunurken, en çarpıcı örneklerden biri “carettalara” yapılan tören eziyetiydi. Antalya’da 2009 yılında özel bir otelde carettaların denize bırakılması “törenle” yapılmış ve yetkililer geç gelince carettalar 1,5 saat bekletilmişti.