ABD’den Irak’a açıktan rest: Ya biz ya Rusya

ABD, Iraklı liderlere IŞİD’le savaşta ya ABD’nin sürmekte olan desteğini, ya da Rusya’nın müdahalesini seçmeleri gerektiğini söyledi. ABD Genel Kurmay Başkanı Amiral Joseph Dunford Salı günü Iraklılar’ın IŞİD’le savaşta Rusya’nın desteğini istemeyecekleri konusunda söz verdiğini belirtti. Bağdat’tan ayrıldıktan kısa bir süre sonra birlikte seyahat ettiği basın temsilcilerine,  Irak Başbakanı Haider al-Abadi ve Savunma Bakanı Khaled... View Article

ABD’den Irak’a açıktan rest: Ya biz ya Rusya

ABD, Iraklı liderlere IŞİD’le savaşta ya ABD’nin sürmekte olan desteğini, ya da Rusya’nın müdahalesini seçmeleri gerektiğini söyledi.

ABD Genel Kurmay Başkanı Amiral Joseph Dunford Salı günü Iraklılar’ın IŞİD’le savaşta Rusya’nın desteğini istemeyecekleri konusunda söz verdiğini belirtti.

Bağdat’tan ayrıldıktan kısa bir süre sonra birlikte seyahat ettiği basın temsilcilerine,  Irak Başbakanı Haider al-Abadi ve Savunma Bakanı Khaled al-Obeidi’le yaptığı görüşmede, Rusya’nın operasyon yürüttüğü koşullarda ABD’nin kendilerine herhangi bir destekte bulunmasının çok zor olduğunu söylediğini belirterek, “Rusların Irak’ta operasyon yürütmesi durumunda bizim operasyon yönetmemiz mümkün değil” dedi.

Dunford, Abadi’nin Rusya’nın Irak’taki hava operasyonlarını kabul etmesinin ABD’de kaygı yarattığını ifade ederek, ABD’nin Irak konusunda Rusya’yla herhangi bir ilişki içerisinde olamayacağını belirtti.

ABD ve Rusya Salı günü, Suriye hava sahasında iki ülke hava kuvvetlerinin “çatışmasını” engelleyecek kurallar konusunda anlaşmıştı.

Irak Başbakanı’nın siyasi müttefiklerine ve Şii güçlere, Rusya’yı mücadeleye dahil etmenin ABD’yle ilişkileri zora sokacağını ve uzun dönemde istenmeyen sonuçlara yol açacağını söylemiş olmasıyla birlikte,  ABD’nin resti, kendisini bu taraflar karşısında zor durumda bırakabilir.

1 Ekim’de ABD Genelkurmay Başkanlığı görevini devralan Joseph Denford, ayağının tozuyla geçtiğimiz Salı günü Irak’a giderek, savaş bölgesine ilk ziyaretini gerçekleştirmiş oldu. Dunford daha önce Rusya’nın hava operasyonlarını yönetmesini isteyen hükümete ültimatom vermiş oldu.

Dunford’un ziyareti, Pentagon’un, koalisyon güçlerince havadan desteklenen yerel güçleri kullanarak IŞİD’i yenilgiye uğratması, böylece Irak ve Suriye’de IŞİD kontrolündeki bölgeyi yeniden ele geçirmesi için bir çözüm arayışının işareti olarak görülüyor.

Geçtiğimiz Salı günü Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile de görüşen Dunford’un bölgeye yaptığı ziyaret İsrail ve Ürdün’de yaptığı toplantıların sonrasında gerçekleşti.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter da 24 Temmuz tarihinde Erbil’i ziyaret ederek Kürt liderlerle görüşmüş, Peşmerge’yi IŞİD’le savaşacak yeteneğe sahip yerel güçler olarak değerlendirerek,  işbirliğinin, oturtmaya çalıştıkları model olduğunu söylemişti.

IŞİD’in geçen yıl Kuzey Irak ve ülkenin büyük bölümünde etkili olması ve önemli bölgeleri ele geçirmesiyle birlikte ABD bir süredir, Irak Hükümeti’nin de aracılığıyla, bölgedeki Kürt gruplarını eğitiyor ve silah sağlıyor.