947 bin öğrenciye öğrenim kredisi haczi

Devlet, 947 bin 173 kişi için üniversite hayatı boyunca maddi zorluklar sebebiyle aldıkları öğrenim kredisini ödememeleri sebebiyle haciz işlemlerini başlattı. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun faaliyet raporunda, “Borçlarını zamanında ödemeyen borçlulardan öğrenim kredisinden 947 bin 173 kişinin evrakları ilgili vergi dairelerine gönderilmiştir” denildi. Ayrıca 2014 yılı içerisinde 23 bin 226 öğrencinin öğrenim, 12 bin 781’inin ise... View Article

947 bin öğrenciye öğrenim kredisi haczi

Devlet, 947 bin 173 kişi için üniversite hayatı boyunca maddi zorluklar sebebiyle aldıkları öğrenim kredisini ödememeleri sebebiyle haciz işlemlerini başlattı. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun faaliyet raporunda, “Borçlarını zamanında ödemeyen borçlulardan öğrenim kredisinden 947 bin 173 kişinin evrakları ilgili vergi dairelerine gönderilmiştir” denildi. Ayrıca 2014 yılı içerisinde 23 bin 226 öğrencinin öğrenim, 12 bin 781’inin ise katkı kredi borçlarını ertelettiği belirtildi. Üniversite öğrencisi 360 bin kişi karşılıksız olmak üzere burs alırken, geri kalan 872 bin öğrenci ise öğrenim kredisi alıyor. Öğrenim kredisi alacak öğrenciye okuduğu bölüme göre 2 veya 4 yıllık süreçte alacakları kredi karşılığında senet imzalatılıyor.

Maddi yetersizlikler sebebiyle öğrenim kredisi almak zorunda olan bir çok öğrenci, üniversiteden devlete borçlu olarak mezun oluyor. Öğrenim sürelerinin sonunda erkek öğrenciler için ödemeler 2 yıl, kadın öğrenciler için ise iş bulduktan sonra başlıyor. Ancak bu süre içinde bir işte sigortalı olarak çalışmaya başlayan öğrenciden kredi ödemeleri tahsil edilmeye başlanıyor.2 yılın sonunda hala iş bulamayan öğrenciler KYK’ya başvurup 1 yıl daha ödemelerini erteleyebiliyor. Erteleme süreleri dolan ve belgeleri vergi dairesine gönderilen öğrencilere e-haciz uygulanıyor. E-haciz ile kişinin tüm banka hesaplarına bloke getiriliyor. Bu uygulamalarla yeni mezun bir öğrenci, işsizlik kaygılarının yanı sıra devletin öğrenim kredisi, sağlık sigortası gibi çıkardığı borçlarıyla boğuşmak durumunda bırakılıyor.