2012’den bu yana ilk Doğu Asya Zirvesi

Çin, Güney Kore ve Japonya’nın 1 Kasım’da üçlü zirve gerçekleştireceği bildirildi.

2012’den bu yana ilk Doğu Asya Zirvesi

Çin, Güney Kore ve Japonya’nın 1 Kasım’da üçlü zirve gerçekleştireceği bildirildi. Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanlık sözcüsünün tarih vermediği zirvenin, Çin Başbakanı Li Keqiang’ın 31 Ekim – 2 Kasım tarihleri arasında Güney Kore’ye yapacağı ziyareti sırasında Seul’de gerçekleştirileceği belirtiliyor. Japon basını zirvenin tarihini 1 Kasım olarak veriyor. Üç ülke 2012 yılından beri ilk kez üst düzeyde bir araya gelecek. Mayıs 2012’de gerçekleştirilen zirvenin ardından görüşmeler, 2. Dünya Savaşı’na ilişkin tarihi anlaşmazlıklar ile Çin ve Japonya arasında Doğu Çin Denizi’ndeki adalara ilişkin gerilim nedeniyle askıya alınmıştı.

Güney Kore ve Japonya arasındaki anlaşmazlık 2. Dünya Savaşı ve sonrasında 10 binlerce Koreli kadının Japon askeri genelevlerinde seks kölesi olarak kullanılması, sonraki yaşamlarında ise telafi edici herhangi bir adımın atılmamasından kaynaklanıyor.

Çin ve Japonya arasındaki ilişkiler ise Doğu ve Güney Çin Denizi’nde Japonya’nın Senkaku, Çin’in Diaoyü takımadalarına ilişkin yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı özellikle 2012 yılından itibaren bir kriz başlığı haline gelmiş durumda.

Üçlü zirve süreci Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin 15 Ekim’de ABD Başkanı Obama’yı ziyareti sırasında da gündeme gelmişti. Çin’in bölgede artan etkisi ve Kuzey Kore’nin nükleer gücü karşısında ABD’nin bölgede kendi lehine oluşacak tutarlı bir birliğe ihtiyacı bulunuyor.

1 Kasım’da gerçekleşmesi öngörülen zirve ile ilgili Güney Kore Başkanı Park’ın kilit rol oynayacağı tahmin ediliyor.